De lockdown uitzitten in Griekenland

Zeilend gezin vast in het paradijs
9 april 2020
Een rollercoaster ride terug naar huis vanuit Zuid-Amerika
15 april 2020
Zeilend gezin vast in het paradijs
9 april 2020
Een rollercoaster ride terug naar huis vanuit Zuid-Amerika
15 april 2020

De lockdown uitzitten in Griekenland

“In Istanbul zagen we voor het eerst mensen met mondkapjes lopen”

Wat waren jullie reisplannen voordat het coronavirus zich verspreidde?
Wij leven sinds twee jaar full time ‘on the road’ in onze camper. Wij hebben in deze tijd in Europa gereisd, maar zijn ook in Marokko en Turkije geweest. Zo waren we eind 2019 nog in Turkije en was het plan om via Griekenland en de Balkan even langs Nederland te rijden om vervolgens via Oost Europa door te reizen richting Scandinavië. Maar vanwege het coronavirus zitten we nu voorlopig nog even in Griekenland…

Wanneer merkten jullie dat het virus een probleem ging worden voor jullie reisplannen? En waar bevonden jullie je op dat moment?
Begin dit jaar vlogen we van Griekenland naar Spanje, waar wij een eigen finca hebben die we verhuren. Het was tijd voor het jaarlijkse onderhoud en hadden dus wat kluswerk dat we moesten doen. Half februari vlogen we weer terug naar Griekenland. We hadden een tussenstop in Istanbul en daar zagen we voor het eerst mensen met mondkapjes lopen. ‘Hmmm, waar gaat dit heen?’, dachten we nog. In Griekenland merkten we er gelukkig niet zoveel van, totdat het coronavirus ook in Italië uitbrak en het zich in een rap tempo verspreidde. Toen er draconische maatregelen werden genomen begonnen we ons echt af te vragen of ons plan nog wel door kon gaan.

“We besloten om in Griekenland rustig de storm af te wachten en er het beste van te maken”

Welke beslissing hebben jullie uiteindelijk gemaakt en waarom?
In eerste instantie wilden we ons toch wel aan ons plan houden. We hadden gedacht in april weer even in Nederland te zijn en hadden dus ook al wat afspraken gepland staan, maar het werd steeds moeilijker om vrij te reizen. Doordat we veel in contact staan met andere vanlifers zagen we dat de meesten probeerden zo snel mogelijk Nederland te bereiken. Waar het bij de één nog vrij relaxed ging, kwam er bij een groot aantal toch best veel stress bij kijken. Zelf twijfelden wij ook even of we niet moesten gaan, maar we hadden geen zin om vol gas noordwaarts te gaan met de kans dat we zouden stranden in een land als Albanië of Montenegro. Daarnaast beseften we ook dat als we het wel zouden halen, wij dan waarschijnlijk voor langere tijd in Nederland zouden moeten verblijven zonder dat wij daar een huis hebben en gezellig afspreken met vrienden en familie er ook niet bij zou zijn. Dus besloten wij om in Griekenland rustig deze storm af te wachten en er het beste van te maken. 

Zo hebben we gelukkig eerst nog een tijdje rond kunnen reizen in Griekenland en veel van de natuur kunnen genieten. Ook hadden we besloten om voor nu een huisje te huren om een eventuele echte lockdown voor te zijn en die is inmiddels ook hier in Griekenland van kracht geworden.

Welke gevolgen heeft dit en wat doet dit met jullie en de kinderen?
Wij houden heel erg van reizen en ontdekken, dus een maand of langer op één plek in een huisje vinden we niet tof, maar we maken er het beste van. Dat is af en toe best lastig! Onze planning voor dit jaar ligt nu even in de prullenbak en we zijn bijvoorbeeld ook druk met het afhandelen van de afzeggingen voor onze finca en camper die wij verhuren. We zien ons inkomen voor dit jaar hiermee giga teruglopen, dus dat hakt er ook in. Voor de kids is het af en toe ook wat lastiger. Zij krijgen er natuurlijk ook veel van mee wanneer wij als ouders overleggen over hoe en wat en ook voor hen is dit anders dan verwacht. Bovendien zijn ze het niet gewend om langere tijd achter elkaar binnen te zitten. Maar we blijven optimistisch en ook dit zal op enig moment voorbij zijn en dan springen wij weer in de bus voor het volgende avontuur!

“In de supermarkt hier loopt iedereen met mondkapjes op”

Hoe is het om in lock down te zitten in Griekenland?
We mogen alleen nog met een ingevuld formulier en ons paspoort in de hand de deur uit voor het hoogst noodzakelijke. In de supermarkt loopt iedereen met mondkapjes op en voelen we ons een beetje vreemd, maar ze zijn gelukkig nog wel vriendelijk. Verder hebben we het huisje waar we zitten voor een maand geboekt, maar wellicht zitten we er nog wel langer. Gelukkig hebben we een grote tuin. Hierdoor voelen we ons minder opgesloten. De afgelopen twee weken was er veel regen en storm en dan is hele dagen binnen zitten wel een uitdaging. Vooral omdat we echte buitenmensen zijn. Maar dan gaan we boekjes lezen, spelletjes spelen en knutselen. Komende week wordt het weer lekker weer, dus daar kijken we naar uit!

Van wie hebben jullie steun gekregen?
We hebben veel aan Social Media en de contacten die je daardoor hebt met mede reizigers en ook de informatie die je daar kan vinden is goud waard. Van duidelijkheid of de grens van Albanië met Griekenland nu wel of niet dicht is omdat er een mede vanlifer is die daar op dat moment staat, tot informatie over hoe ik een formulier om in Griekenland de straat op te mogen nu exact moet invullen. Super fijn om deze informatie zo van anderen te kunnen krijgen en ook onze eigen kennis weer met anderen te delen.

Daarnaast kregen wij op Facebook ook een berichtje van een voor ons onbekende vrouw uit Thessaloniki die ons volgt en aanbood om zomaar wat handwerkspulletjes voor onze kinderen op te sturen. Dat is toch superlief?

Willen jullie de lezer nog iets meegeven?
Al is de huidige corona situatie erg vervelend, we zullen nog steeds eenieder die er maar over denkt om ook op avontuur te gaan en meer tijd met het gezin wil door brengen aanmoedigen dit verder te onderzoeken en ervoor te gaan! In welke vorm dan ook. Het is zo tof om die vrijheid te ervaren en meer je eigen pad te kunnen volgen. Onbetaalbaar. Wij hopen met onze reis anderen te inspireren.

Kan de lezer nog wat betekenen voor jullie?

Ja, zodra er weer gereisd mag worden onze finca en camper boeken, haha! 😉

Wil je dit full-time reizend gezin volgen? Dan kan dat via hun Facebook account of Instagram account @expeditionfamilyhappiness

Nieuwsgierig naar hun kindvriendelijke finca Fijn of wil je zodra het weer kan graag met camper Ted op pad? Check dan hun website of stuur ze gewoon een PM.

>> lees hier het verhaal van een ander nomadisch gezin. Auke, Ilse en hun dochter Sophía reizen de hele wereld over, maar vanwege het coronavirus zijn ze nu tijdelijk in Nederland.

Heb je al een reisgids van Griekenland?

Ken je de Omnia camping oven al?

Ken je dit inspirerend roadtrip boek al?

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Schaf jij iets aan via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *