Digital nomad gezin tijdelijk in Nederland door coronavirus

Gezin vast in Zuid-Afrika door lockdown
31 maart 2020
Eerder terug van roadtrip door Afrika door coronavirus
4 april 2020
Gezin vast in Zuid-Afrika door lockdown
31 maart 2020
Eerder terug van roadtrip door Afrika door coronavirus
4 april 2020

Digital nomad gezin tijdelijk in Nederland door coronavirus

“In Vietnam merkten we ineens dat het echt serieus was “

Wat waren jullie reisplannen voordat het coronavirus zich verspreidde?
We zijn niet echt op reis in de standaard manier van ‘op reis zijn’, het is een lifestyle voor ons. Sinds april 2018 zijn we een locatie onafhankelijk gezin wat geen vaste woonplaats meer heeft en werken we digitaal. We hebben een online business en een Airbnb op Bali wat we in samenwerking met ons lokale team runnen. Wij leven waar we willen, wanneer we willen en hoelang we willen! The world is our playground! Normaal gezien dan toch…

Wanneer merkten jullie dat het virus een probleem ging worden voor jullie reisplannen? En waar bevonden jullie je op dat moment?
Half februari vertrokken we vanuit Bali naar Vietnam om een maand in Hoi An te verblijven. We waren net zoals de rest van de wereld al een tijdje op de hoogte van het virus, maar het was op dat moment nog niet aan het escaleren. Het was toen eigenlijk gewoon nog ‘het virus in China’. Maar dat veranderde met de dag. We waren nog geen week in Vietnam toen we merkten dat het echt serieus was en we een plan moesten bedenken.

 

“We wilden het risico niet lopen om in het buitenland in quarantaine te moeten met je peuter.”

Welke beslissing hebben jullie uiteindelijk gemaakt en waarom?
Na constant de feiten te checken en na veel wikken en wegen hebben we toen besloten om zo snel mogelijk uit Azië te vertrekken en naar Europa te gaan waar overigens destijds nog geen cases waren. We waren toen amper een week in Vietnam. Dat we besloten Azië te verlaten betekende ook dat onze reis door Sri Lanka – die gepland stond na ons verblijf in Vietnam – helaas ook niet kon doorgaan.

Op het moment dat wij deze moeilijke beslissing maakten was er nog totaal geen sprake van de maatregelen die nu op dit moment gelden, maar op grote internationale en Aziatische airports werden al wel temperatuur checks gedaan bij reizigers. We voelden dus wel aankomen dat, wanneer we zouden blijven reizen, het risico kon gaan bestaan om in quarantaine te moeten (alleen of als compleet gezin) en dat risico wilden wij met een peuter gewoon niet nemen. We besloten dus om alles om te gooien, ondanks de grote kosten die we hiervoor zouden moeten gaan maken. Zo hadden we reeds een Airbnb geboekt voor een maand waar we uiteindelijk maar een paar nachten hebben geslapen, reeds geboekte vluchten waar we geen gebruik van gingen maken, maar moesten we ook vluchten omboeken of zelfs nieuwe vluchten boeken.

Het nemen van risico’s wat betreft je veiligheid en gezondheid willen we gewoon niet, zeker niet als gezin, dus besloten we van Vietnam naar Barcelona te vliegen om daar nog bijna 6 weken te wonen en te leven, voordat we – zoals oorspronkelijk gepland – in april in Nederland zouden vertoeven. Maar ook dat is geheel anders gelopen, want na een paar dagen in Barcelona werden er ook cases in Europa kenbaar gemaakt.

Na zo’n drie weken in Barcelona werd het wel heel serieus en volgden we daar ook het nieuws op de voet en zo begrepen we dat Spanje in lockdown zou gaan. Om nu midden in een grote stad in een appartement zonder tuin of balkon te vertoeven tijdens een lockdown, no thanks! Bovendien liep onze boeking voor het appartement nog maar 2,5 week door, dus al die onzekerheid en risico’s vonden wij maar niks. Dus ook toen zijn we die middag onze spullen bij elkaar gaan pakken om de volgende ochtend naar Nederland te vliegen… Net op tijd, bleek achteraf. Voor de tweede keer dus een slimme zet geweest om te verplaatsen.

Welke gevolgen heeft dit en wat doet dit met jullie en de kinderen?
Als gevolg zitten we nu voorlopig in Nederland. Het land waar we de taal spreken, het systeem kennen en familie en vrienden hebben wonen. Tenminste, de meeste daarvan wonen eigenlijk in België (ik ben een grensgeval 😉). En doordat nu de grenzen zelfs in Europa gesloten zijn kunnen we veel dierbaren, inclusief mijn zus en haar gezin en een hoogzwangere vriendin, niet zien. En dat is extra balen omdat we ze al een jaar niet meer gezien en geknuffeld hebben. Onze plannen voor de komende maanden hebben we uiteraard ook moeten cancellen…

Het zijn echt stressvolle weken sinds half februari. Want, na alle wijzigingen en beslissingen van de afgelopen tijd was het, nu eenmaal aangekomen in het ‘veilige’ Nederland, nog steeds stressvol. Wij hebben namelijk geen huis om op terug te vallen, ons huis en inboedel hebben we in 2018 namelijk verkocht. En Airbnb’s zijn echt waanzinnig duur in Nederland. En gezien wij niet in Nederland zijn ingeschreven, laat staan loonstroken hebben van werkgevers (gezien wij ondernemers zijn), val je bij veel huurwoningorganisaties buiten de standaard vakjes en kan je niks huren. Maar ja, story of our life…

“We zijn wel gewend om ons steeds aan te passen, maar dit is even teveel van het goede.”

Van wie hebben jullie steun gekregen?
Gelukkig konden we terugvallen op ons netwerk. De eerste nachten logeerden we bij mijn ouders, daarna konden we gratis terecht in een B&B van een vriendin van mijn moeder. 
En ondertussen zijn we een paar dagen geleden verhuisd naar ons huurhuis voor de komende maanden, vlakbij Breda, de stad waar we ‘vroeger’ woonden. Mijn oproep op Facebook voor een gemeubileerd huurhuis is wel 70x gedeeld door connecties! Zo fijn en lief! En zo zijn we via via in contact gekomen met iemand die zijn huis wel aan ons wilde verhuren zodat we voor de komende tijd in ieder geval een fijne plek hebben om te wonen! Wat een opluchting!

Hoe is dat nu om ineens weer in Nederland te zijn?

Nederland is voor ons normaal de bestemming om naartoe te gaan om familie & vrienden te kunnen zien. En dan zijn we nu plots hier, in een huis, voor minstens 3 maanden, op een plek vlakbij waar we vroeger woonden. Maar dan zonder familie, vrienden en ‘de normale gang van zaken’. Het is zo gek. Alsof we de memo gemist hebben dat ons locatie onafhankelijke bestaan zou stoppen en we terug naar ons ‘normale leven’ zouden gaan, maar dan de ‘niet-sociale’ versie.

En wat is jullie plan nu?
Op het moment zijn we alle gebeurtenissen van de afgelopen weken aan het verwerken. Wij zijn als nomad family gewend aan constante aanpassingen, maar dit is even teveel van het goede. Zeker ook omdat ik eerder dit jaar besloot te stoppen met mijn bedrijf wat ik de afgelopen vier jaar succesvol runde, én onze Airbnb in Bali, die normaal altijd fully booked is, nu bijna leegstaat de komende maanden door alle annuleringen die we hebben gekregen. Dus onze inkomsten zien er ook ineens heel anders uit. Maar een nieuw bedrijf zit in het vat dus schouders eronder en gaan! 😊

Benieuwd naar de nieuwe plannen van dit digital nomad gezin? Check dan hun website www.thefreedompreneurfamily.com, waar ze sinds begin van dit jaar bloggen over hun locatie onafhankelijke lifestyle! Of volg ze op Instagram & Facebook.

 

>> lees hier het verhaal van Aline en haar gezin die vanwege de lockdown vastzitten in Zuid-Afrika.

Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *