Wikkelhouse: een vakantiehuisje gemaakt van gerecycled karton
22 mei 2020TOP 5: Avontuurlijke activiteiten in Queenstown met kinderen
6 juni 2020Sandy en haar gezin zaten in Nieuw-Zeeland tijdens de lockdown
Sandy en haar gezin houden van avontuur en ook als ze op reis zijn zoeken ze dit echt op. Niks is hen te gek. Momenteel zitten ze in Nieuw-Zeeland waar ze nog maar net waren aangekomen toen het land in totale lockdown ging. Vijf weken hebben ze gevangen gezeten in hun eigen huis, maar sinds kort is vrijwel alles weer mogelijk. Alles is weer zo goed als open, alleen de grenzen zijn nog dicht. Sandy vertelt wat de corona voor impact heeft gehad op het toerisme in Nieuw-Zeeland.
“Reizen kost wat geld, maar we komen er altijd rijker van terug”
Wie zijn jullie?
Wij zijn Edwin (49) en Sandy (48) en trotse ouders van onze wereldwijze kinderen Shannon (12 jaar) en Bryan (10 jaar). Wij zijn een avontuurlijk gezin en zwerven regelmatig over de aardbol, met de rugzak als ons enige bezit. Hiking, trekking, backpacken, klimmen, duiken en skiën zijn activiteiten die als een rode draad door onze levens lopen. Dochter Shannon houdt van huttentochten en de chaos op de lokale markten. Broertje Bryan vindt een klimbos voor watjes en droomt om de Mt. Everest te beklimmen. Levensmotto van Edwin en Sandy is; “Reizen kost wat geld, maar wij komen er ALTIJD rijker van terug”!
Hoe lang zijn jullie nu al op reis en waar zijn jullie geweest?
Wij zijn op de bonnefooi in juli 2019 vertrokken naar Hong Kong. Het was niet eenvoudig om een visum te krijgen voor China, maar na vele bezoeken aan de ambassade in Hong Kong is het toch gelukt om met de trein kriskras door China te reizen. Via Thailand zijn wij naar Kathmandu gevlogen en hebben de Everest Base Camp Track gelopen. Daarna zijn wij helemaal naar de andere kant van de wereld gevlogen naar Argentinië. Met de auto zijn wij de grens overgegaan met Chili en daar hebben wij met een 4WD auto plus daktent door Patagonië gescheurd tot helemaal naar Vuurland. In de meest zuidelijke stad Ushuaia en gateway naar Antarctica hebben wij rechtsomkeer gemaakt naar Santiago de Chile om het vliegtuig te pakken naar Queenstown in Nieuw Zeeland. Het doel van deze reisbestemming is dat de kinderen naar school gaan en dat papa en mama gaan werken. Tijdelijk inburgeren en genieten van het natuurgeweld in het land van The Lord of the Rings.
Jullie zaten nog maar net in Queenstown, Nieuw Zeeland toen het coronavirus uitbrak. Hoe was het om de lockdown daar mee te maken?
Wij zijn in januari 2020 gearriveerd in Queenstown en hadden al snel het ‘dagelijkse’ leven opgepakt. Leuk huis, fijn werk en een toffe school voor de kinderen. Wat wilden wij nog meer? Alles lukte. De kinderen namen de inburgering van Nieuw Zeeland wel heel serieus. Bryan speelt in het rugby schoolteam, Shannon zit in het schoolkoor en gaat netball spelen. Maar je bent pas echt een Kiwi als je een bungy jump van de beroemde Kawarau bridge hebt gesprongen. DONE!
Op 25 maart 2020 kondigde de Primeminister Jacinda de totale lockdown aan. Wij hebben 5 weken gevangen gezeten in ons huis. Er mocht 1 gezinslid boodschappen doen, met de auto rijden was verboden, geen winkels open, geen online shopping. ‘Stay home, stay safe’ was het coronamotto. De schoolvakantie werd vervroegd en hebben ze in de lockdown periode laten vallen. De kinderen kregen online school, wat overigens in Nieuw-Zeeland heel goed geregeld is. Er was landelijk een soort SchoolTV, laptops werden beschikbaar gesteld en de wekelijkse bijeenkomst ging online gewoon door.
Om toch mentaal en fysiek gezond te blijven was het toegestaan om te wandelen en te fietsen in de eigen woonomgeving. Gelukkig hebben wij mountainbike fietsen en konden wij verder dan alleen onze achtertuin. De bergen, meren, wilde rivieren, dichte bossen hebben wij allemaal kunnen ontdekken met de fiets. Tsja, dan woon je toch wel op de perfecte plek om in de totale lockdown te zitten.
“Toerisme is de enige inkomstenbron van Queenstown en dat was te merken.”
Welke gevolgen heeft het op de toeristenindustrie daar?
Omdat de grenzen zijn gesloten en doordat Nieuw-Zeeland in zee ligt, is het eenvoudig om de buitenlandse toeristen weg te houden. Ook als Nieuw-Zeelander kwam je je eigen land niet makkelijk in. Dat betekent wel dat de toeristische motor, wat overigens het grootste export product is van Nieuw-Zeeland stil ligt.
Queenstown leeft van de toerisme. Dit dorpje ligt aan het Wakatipu-meer en ligt afgesloten van de bewoonde wereld en dus ver van de grote steden waar het gewone leven doorgaat. Toerisme is de enige inkomstenbron van Queenstown. Dat was ook te merken. Alle hotels, motels, holidayparken, AirBNB, gondelbaan, jetboats, bungeejumpen, skydiven, helikoptervluchten, ziplinen, rafttrips, wijnproeverijen, canyoning, stargazing, hotpools, wandeltrips, 4WD tracks en boottrips enzovoorts hebben geen gasten en klanten. De meest iconische jetboat bedrijf Shotover jet is zelfs failliet. De inwoners van Queenstown zitten zonder baan of zijn boventallig verklaard vanaf 14 juni 2020. De Nieuw-Zeelandse regering heeft een soort WW inkomen gegarandeerd tot 14 juni 2020, je blijft werken voor het bedrijf, maar je ontvangt het salaris van de regering.
Is alles nu weer mogelijk?
Op dit moment zitten wij in Alert Level 2. Dit betekent dat het dagelijkse leven weer gewoon is, maar dan wel met 2 meter social distancing. Alles is eigenlijk weer mogelijk, winkels zijn open, online shopping mag weer, met de auto op reis, mensen bezoeken en ontvangen, naar een bar of restaurant gaan, bioscopen, scholen open. Wat nog wel dicht is, is de grens.
Het was een zware lockdown om 5 weken gevangen te zitten in huis, maar dat heeft wel geresulteerd dat de kinderen ‘maar’ twee weken online school hebben gehad en dat ook alles nu weer mogelijk is. Ook het resultaat van ‘maar’ 21 coronadoden en dat er nog maar 20 mensen het coronavirus bij zich dragen. Corona is geëlimineerd in Nieuw-Zeeland. Dat vind ik wel een geruststellende gedachte.
“De Kiwi’s vinden dat ze teveel afhankelijk zijn geweest van toerisme.”
Dit heeft natuurlijk niemand zien aankomen. Hoe denken jullie dat de vooruitzichten zullen zijn met betrekking tot het toerisme?
Op dit moment komt de plaatselijke toerisme op gang. De bevolking gaat nu genieten van hun prachtige land, zonder hordes toeristen. De gepensioneerden nemen het er nu juist van om met de camper rond te toeren in eigen land.
De vooruitzichten zijn somber. De toeristische attracties proberen hun activiteiten op te starten en opereren nu op een laag pitje. De prijzen dalen hard. Het zuidereiland heeft haar hoop gevestigd op het naderende wintersportseizoen. Ze hopen dat de Australiërs hun dollars uitgeven aan een skivakantie, maar dan moet de grens uiteraard wel open zijn. De kans dat er een Trans-Tasman-bubble komt met Australië is groot. Dit betekent dat de grens ALLEEN per 1 juli aanstaande opengesteld wordt met de South Pacific eilanden en Australië. Maar de regering heeft nog geen definitief besluit genomen.
Grenzen dicht, betekent geen toeristen en dus geen inkomen. Dat heeft een groot impact op Nieuw Zeeland.
Overigens vinden de Kiwi’s zelf dat ze teveel afhankelijk zijn geweest van toerisme. Voordat de ‘hobbit-gekte’ op gang kwam, waren er veel meer schapenboerderijen en wijngaarden. Die zijn verdwenen. De inwoners van Nieuw-Zeeland zeggen zelf dat ze terug moeten naar hun talenten, schapen fokken.
Jullie mogen nu weer wat vrijer bewegen, wat staat er op jullie lijstje?
Wij hebben een lange bucket list om af te vinken. Op dit moment vaart er nog maar één boot in de Milford Sounds. Nu er geen tientallen boten meer door de fjorden gaan willen wij graag deze belevenis in alle rust ervaren. Dolfijnen, zeehonden en pinguïns spotten is eenvoudiger als er weinig bootverkeer is. Ook kajakken in de sounds lijkt ons een must-do activiteit. Zo kom je dichterbij de zeehonden en pinguïns in hun natuurlijke omgeving, zonder het te verstoren met een motorgeluid.
De Heaphy track lopen in het Kahurangi nationaal park. Deze 6-daagse hike loopt door een intens dicht bos vol met grotten, rivieren en watervallen. Vervolgens kom je uit op de ruige Westcoast, waar de zeehonden voor je voeten liggen. Recent zijn er twee hikers levend gevonden in dit park na 19 dagen vermist te zijn.
Dolfijnen zwemmen in Kaikoura. Edwin en ik hebben al eens gezwommen met de speelse dusky dolfijnen. Deze dolfijnensoort leeft in grote getallen -groepen van 2000 exemplaren is geen uitzondering- voor de kust van Kaikoura. Het bijzondere van deze groep dolfijnen is dat ze de interactie met mensen echt leuk vinden. Ze spelen de “running wasmachine” en “bubbles”. Deze ervaring willen wij onze kinderen ook graag meegeven.
>> lees hier ook de 5 must see/must do tips van Sandy voor Queenstown en omgeving
“We zwerven regelmatig over deze aardbol, met de rugzak als ons enige bezit.”
Vind je het leuk om dit adrenaline zoekende gezin te volgen? Je kunt ze volgen op Instagram @reistrommel, op Facebook. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kijkje nemen op hun site www.reistrommel.com of kijk hun filmpjes op hun Youtube kanaal.
Heb je al een goede reisgids voor Nieuw-Zeeland?
Een map is handig om planningen te maken
Een waterdichte tas tijdens een bootrit is wel handig!