Wereldreis afgebroken door coronavirus

Met camper gestrand in Spanje door coronavirus
23 maart 2020
Blog 3: Schopt het coronavirus onze plannen in de war?
30 maart 2020
Met camper gestrand in Spanje door coronavirus
23 maart 2020
Blog 3: Schopt het coronavirus onze plannen in de war?
30 maart 2020

Wereldreis afgebroken door coronavirus

“Ineens had Canada zijn grenzen gesloten”

Wat waren jullie reisplannen voordat het coronavirus zich verspreidde?
Maandag 14 januari 2020 verkochten wij ons huis met heel veel van onze spullen om ons lang gekoesterde droom uit te laten komen. Wij besloten om een jaar (of misschien wel langer) op wereldreis te gaan. Nooit geweten dat het wereldbekende virus “corona” onze reisdroom stuk zou prikken. Wij waren nog niet eens drie maanden onderweg. We zijn van Florida naar Mexico gereisd en vervolgens door naar Costa Rica. Het land wat ons hart heeft gestolen. Het land waar ook onze droom van ons werd weggenomen…

Wanneer merkten jullie dat het virus een probleem ging worden voor jullie reisplannen? En waar bevonden jullie je op dat moment?
Wij hebben heel lang gedacht dat wij het virus “te slim af waren” door op reis te zijn. Toen wij in Mexico waren hoorden we wat het virus in Nederland aan het aanrichten was. Het was verschrikkelijk om al die nieuwsberichten te lezen en te horen. Wij merkten er zelf helemaal niets van. Wij stapten zelfs, na bijna een maand door Mexico rondgetrokken te hebben, zorgeloos het vliegtuig in naar Costa Rica. Daar beleefden wij echt de tijd van ons leven. Wij voelden ons er alle vijf zo ontzettend fijn, totdat wij op een dag na een heerlijk stranddagje onze telefoons pakten en zagen dat Canada zijn grenzen had gesloten. We schrokken, want Canada zou namelijk per 1 april onze volgende reisbestemming zijn en nu mochten we Canada niet meer in…

 

“Iedereen was zo lief. Zelfs de eigenaar van de accommodatie in Costa Rica bood ons aan om te blijven.”

Welke beslissing hebben jullie uiteindelijk gemaakt en waarom?
Het eerste wat er door ons heen ging was een acceptatie. Het gaf ons de tijd om nog langer in Costa Rica te verblijven waar wij het zo ontzettend fijn hadden. Wij verbleven op dat moment in een jungle aan een (privé)strand in een heel fijn huisje. Toen wij te horen kregen dat onze reis naar Canada niet door zou gaan besloten wij in eerste instantie om in Costa Rica het virus te ontduiken. De eigenaar van de accommodatie waar we verbleven bood ons heel lief aan om te blijven zolang het nodig was. Maar in de dagen die volgden werd het nieuws in Costa Rica ook grimmiger. Het aantal besmette mensen nam in een rap tempo toe. Alles ging in een noodgang op slot. Mensen waren ontzettend bang en zagen heel veel inkomsten mislopen voor in de nabije toekomst. Degenen die wij spraken vertelden ons niet per sé bang te zijn voor het virus zelf, maar wél voor wat de angst met de mensen zal gaan doen in tijd van nood zonder werk én zonder inkomsten. Natuurlijk weten wij niet of die angst reëel is, maar wij besloten toen het zekere voor het onzekere te nemen en met pijn in ons hart tóch nog naar huis te vliegen.

Welke gevolgen heeft dit en wat doet dit met jullie en de kinderen?
Wij hebben voor nu onze wereldreis on hold gezet. We waren pas twee maanden op reis…Wij weten zoals iedereen niet hoe lang dit allemaal zal gaan duren. Voor nu zijn wij dankbaar dat wij in Nederland aangekomen zijn. Buiten het feit om dat wij de zekerheid van veiligheid kozen om terug te keren, vinden wij ook dat wij een land niet extra moeten belasten met extra mensen. Ieder land heeft het in deze tijd al zwaar genoeg met hun eigen mensen. Wij zijn in Nederland dankzij familie in een fijn vakantiehuisje terecht gekomen. Wij staan verbaasd hoe makkelijk de kinderen er mee omgaan. Behalve dat zij het best koud vinden hier, voelen zij zich er wel heel fijn.

“De ambassade in Costa Rica was dicht en telefonisch niet bereikbaar”

Van wie hebben jullie steun gekregen?
We probeerden contact te leggen met de Nederlandse Ambassade in Costa Rica, maar die was in verband met het coronavirus gesloten en telefonisch zelfs ook niet bereikbaar. Familie van ons in Nederland heeft toen contact gehad met de ambassade in Nederland die het advies gaf om zo snel mogelijk terug te komen. We hebben dus zelf maar tickets geboekt. Alleen konden we geen tickets naar Nederland vinden, maar wel tickets naar Brussel. Mijn nicht is toen samen met mijn zusje ons op komen halen daar. Zij kwamen met twee auto’s, zodat wij in een eigen auto terug konden rijden. In het vliegtuig is de kans op besmetting natuurlijk best hoog. Zo konden wij het risico op eventuele besmetting tegengaan.

En wat is jullie plan nu?
Wij zijn nadat wij aangekomen waren direct naar ons vakantiehuisje gereden. Hier zitten wij momenteel twee weken in zelf-isolatie uit voorzorg. Wij weten natuurlijk niet hoe lang deze hele situatie zal gaan duren en zijn nu bezig met het bedenken wat wij nu verder moeten gaan doen. In iedergeval gaan wij goed luisteren naar de genomen maatregelen en staat gezondheid boven alles.

Willen jullie de lezer nog iets meegeven?
Laten wij ons alsjeblieft allemaal aan de regels houden die er op dit moment gelden. Het is verschrikkelijk wat er om ons heen allemaal gebeurt op dit moment. Alleen met z’n allen kunnen wij er voor zorgen dat dit zo snel mogelijk voorbij is!

Wil je de eerste twee maanden van hun reis terugkijken of ze volgen wanneer ze hun wereldreis weer opgepakt hebben volg ze dan op hun Instagram account @embracingtheglobe of check hun site.


>> lees hier het verhaal van Niels, Shirley en Yente die in Spanje gestrand zijn met hun camper

Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *