INTERVIEW: Pauline maakte met haar gezin een roadtrip naar Noorwegen

INTERVIEW: Layla en haar gezin in Abu Dhabi
21 oktober 2017
REISVERSLAG: Op wintersport in Königsleiten, Oostenrijk
15 februari 2018
INTERVIEW: Layla en haar gezin in Abu Dhabi
21 oktober 2017
REISVERSLAG: Op wintersport in Königsleiten, Oostenrijk
15 februari 2018

INTERVIEW: Pauline maakte met haar gezin een roadtrip naar Noorwegen

TRIP DETAILS

ROADTRIP NAAR: Noorwegen | WANNEER: Zomer 2017 | AANTAL KINDEREN: 2

“Die hang naar vrijheid is altijd blijven hangen”

Waarom Noorwegen?
“Dammetjes bouwen, op je luchtbed de rivier af, kampvuurtjes maken, dat zijn de herinneringen die ik heb van Noorwegen”, zegt Pauline dromerig. “We kozen deze zomervakantie voor Noorwegen, omdat we graag met de camper weg wilden en omdat Daan pas 4 maanden was wilden we ook niet naar een heel warm land. Bovendien konden we met deze manier van reizen makkelijk dingen meenemen. In Noorwegen mag je nog wild kamperen, ideaal voor ons, want wij houden ervan om te gaan waar de weg ons naartoe brengt.”

Hiken
Pauline_met_kids_in_camper
kanovaren
“We wilden gewoon een maand in onze eigen bubbel zitten.”

Via Camperfun huurden we een Volkswagen Westfalia T4. Wij sliepen beneden en Mara boven ons en Daan lag in de kinderwagenbak aan ons voeteneind. Dit werkte prima voor ons. We hadden er bewust voor gekozen om van te voren geen route uit te stippelen. Met kids reizen heeft mij 1 ding geleerd: wees flexibel, heb alle verwachtingen van geen verwachting  hebben, maar bovenal geniet van alles. Noorwegen halen was het doel, maar als we in Duitsland zouden stranden was dat ook prima geweest.

Geen plan is dus geen stress
Het beviel ons bijzonder goed om samen een roadtrip te maken. Doordat we geen concreet plan hadden en van te voren niks hadden vastgelegd konden we dus gaan en staan waar en wanneer we wilden. Soms betekende dit dat we gingen wildkamperen, maar ook verruilden we onze bus wel eens voor een leuke trekkershut of een Airbnb. Het was maar net waar we op dat moment behoefte aan hadden. Ik hou ervan om in het moment te leven en ik merkte tijdens deze vakantie alleen maar meer dat kinderen dat eigenlijk automatisch doen. Zo hadden wij een keer pech met de camper. Hij wilde niet starten. Het regende keihard en alles zat onder de modder. Mara zei gelijk: Heerlijk, mama. Dan kan ik nog even lekker mijn strip uitlezen. Zo fijn deze positiviteit! En gelukkig hadden we dezelfde instelling. Terwijl Harm zeiknat met zijn hoofd onder de motorkap hing, deed Daan nog even een slaapje en ondertussen kregen we met z’n allen de slappe lach.

“Meegaan op de golven van de reis.”

Noorwegen is erg kindvriendelijk
Veel mensen kiezen er inderdaad liever voor om naar het zuiden te rijden in plaats van het noorden. Maar ik kan zeggen dat we eigenlijk best mooi weer hebben gehad! We keken gewoon waar de zon scheen en reden dan die richting op. En als we geen mooi weer hadden zaten we daar eigenlijk ook niet zo mee. Het geeft weer een andere sfeer aan je vakantie. Natuurlijk is het irritant als je een buitenactiviteit wilt doen, maar grappig genoeg was een regenachtige dag wel een van mijn mooiste herinnering aan deze vakantie. Samen met Mara heb ik in de stromende regen tikkertje tussen de fruitbomen gespeeld. Doorweekt waren we. We hebben onze pyjama’s aangetrokken en in onze slaapzak nog spelletjes gespeeld met warme thee en heel veel koekjes. We hebben zo’n lol gehad met z’n tweetjes.

Wij vonden Noorwegen erg kindvriendelijk. Veel dingen zijn op kinderen ingericht. Zo kreeg Mara altijd als eerste haar eten als we in een restaurant waren en vind je op de meeste campings zelfs kindersanitair.

Familypicture
Mara_bij_de_camper

Wat kost nu eigenlijk zo’n roadtrip door Noorwegen?
Omdat Noorwegen niet het goedkoopste land is hebben we voornamelijk zelf gekookt. We hielden het makkelijk en kookten vaak simpele pasta’s. Er is heel veel te doen in Noorwegen, maar we hebben voornamelijk gewandeld en dat kostte niks! De natuur is in Noorwegen echt prachtig! In Bergen hebben we een keer de kabelbaan genomen. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat!

Verder hebben we een keer een motorboot gehuurd voor maar EU 15,- per uur en een ritje met de kano gemaakt. De kinderen vonden alles even prachtig. Voor hen en ook voor ons was Noorwegen een groot avontuur.

De campings kosten gemiddeld EU 20-EU 40 per nacht. We wisselden dit af met wildkamperen wat prima te doen was.

De oversteek van Denemarken naar Noorwegen kan echt per dag verschillen. Zo besloten we een dag later de ferry te nemen en dat kostte ons EU 200 ipv EU 300. Op de terugweg betaalden we EU 160,-. Verder heeft Noorwegen veel veerpontjes en die kosten ook best wel wat, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

“Het is de kunst om je er aan over te geven en er de lol van in te zien. Als je dat kan, dan kun je de schoonheid zien van dit soort momenten.”

De route
Van Nederland zijn we via Hamburg naar Hirtshals gereden. Daar hebben we de boot gepakt van Colourline die ons in 3,5 uur naar Kristiansand bracht. Vervolgens naar Byglandsfjord gereden en toen via de kustlijn naar boven richting Oslo. Zonder dat we het planden hebben we flink wat doorgereden, omdat de kinderen het ook prima vonden. Daan sliep ook nog veel. Uiteraard maakten we wel de nodige stops om even de beentjes te strekken. Dan gingen we even picknicken langs de weg.

Via Nationaal park Femundsmarka en Oppdal naar Kristiansund. Via de Atlantic route zijn we naar Bud gereden en is zeker een aanrader! Vervolgens vrij korte afstanden naar Molde, Trollstigen en Geiranger. Om vervolgens weer een stuk naar beneden af te zakken naar Bergen, Stavanger en Mandal met als eindpunt Kristiansand waar we weer de boot terug naar Denemarken namen.

Haven

Ben je ook van plan om naar Noorwegen te gaan met je kinderen?

6 GOUDEN TIPS VAN PAULINE & HARM:

1. Leg niet alles van te voren vast. Zo kun je nog alle kanten op. Met een app van Airbnb, ACSI en Norcamp kwamen we een heel eind en op onverwacht mooie plekken.

2. Wissel de camper af en toe af met een overnachting in trekkershutten. Even wat meer ruimte om je heen en slapen in stapelbedden is ook altijd leuk voor kids.

3. Viewpoint Snohetta is heel mooi en is zeker een aanrader

4. Maak een mooie kano tocht. Op veel plekken kun je kano’s huren.

5. Neem een draagzak of rugdrager mee. Met een buggy kun je niet een berg op.

6. Neem voor tijdens de autorit een Ipad mee en zoek bij aankomst op bestemming eerst naar een speeltuin voordat je gaat installeren. Zo hebben zij ook meer geduld.

Een rugdrager is onmisbaar in Noorwegen!

Bij een roadtrip hoort ook een wegenkaart!

Heb je ook al aan reisspelletjes gedacht?

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Schaf jij iets aan via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *