REISVERSLAG: Op babymoon in Marrakech

TOP 10: Handige items voor op reis
13 mei 2018
INTERVIEW: Fly-drive vakantie Ierland met kids
3 oktober 2018
TOP 10: Handige items voor op reis
13 mei 2018
INTERVIEW: Fly-drive vakantie Ierland met kids
3 oktober 2018

REISVERSLAG: Op babymoon in Marrakech

TRIP DETAILS

BESTEMMING: Marrakech | WANNEER: april 2018 | AANTAL KINDEREN: 1 en één op komst

“In nog geen 4 uur vliegen bevind je je in een totaal andere wereld”

Een Nederlandse oase middenin de medina
In het vliegtuig stappen en vier uur later weer in een andere wereld uitstappen. Dat wilde ik en dat krijg ik ook. In de medina, de oude stad, heerst een magische sfeer. Ondanks de hectiek van alle bedrijvigheid om mij heen, terwijl we naar onze Riad lopen, voel ik mij erg op mijn gemak. Met ons dochtertje aan de hand lopen we door wat steegjes totdat we voor een houten deur stil staan. Onze gastvrouw Irma doet open. “Welkom in Riad Orange!”En ze lacht ons toe. “Kom gezellig binnen!” We komen terecht in een mooie binnentuin vol met mooie mozaïeken tegeltjes en een fonteintje in het midden . We ploffen neer op de oranje poefjes terwijl Abdul ons een Marokkaans munttheetje inschenkt. We krijgen er nog heerlijke Marokkaanse lekkernijen bij. Wat een warm en ontspannen welkom!

Niet veel later opent Irma de deur van onze kamer Fleur D’Oranger. Een ruime familiekamer en een mooie bijbehorende badkamer. Met liefde ingericht en dat straalt er vanaf. Wat een heerlijkheid om in deze kamer te verblijven. Mijn dochtertje kijkt met grote ogen rond en klimt op de sofa wat tevens als extra bed fungeert. Het is inmiddels al avond en we krijgen een heerlijke kip tajine voorgeschoteld. Speciaal voor Skye hebben ze aardappels gekocht en zelf frietjes gemaakt.

Ontbijt_RiadOrange
“Skye krijgt vaak een aai over haar bol als we door de souks lopen”

Struinen door de oude stad
De volgende ochtend na een heerlijk ontbijt kunnen we niet wachten om de Medina te verkennen. We lopen door de souks, terwijl iedereen nog aan het opstarten is. Ook op het beroemde Djemaa el Fna plein is het nog heerlijk rustig. De winkeleigenaars groeten ons vriendelijk of geven Skye een aai over haar bol terwijl ze langsloopt om daarna weer een emmer water over de tegels voor hun winkel te gooien. Omdat het trendy café Nomad ook nog aan het opstarten is besluiten we een vers geperste sinaasappelsap er tegenover bij Café Des Epices te drinken. Hoewel het van dezelfde eigenaar is vinden we dit tentje eigenlijk veel leuker. Er hangt een ongedwongen sfeer en Skye is al gauw dol op de rieten hoedjes die daar op elke tafel liggen. Vanaf het terras kijken we zo op de Place Rahba Kedima, het plein waar oude vrouwtjes rieten manden aan het vlechten zijn. Na weer een stukje lopen komen we uit bij restaurant N’Aranj waar we genieten van een heerlijke Libanese lunch op het dakterras.

Terwijl Don samen met Skye het Bahia Paleis bezichtigen besluit ik even te gaan rusten onze kamer. Op de achtergrond hoor ik wat geroezemoes en wat achtergrondmuziek en doezel vervolgens even weg.

Souks_lampen
Riad_Orange_binnentuin
Espice

Een bijzondere fietstocht door Marrakech
De volgende dag nemen we de taxi naar Pikala Bikes. Terwijl de jongens op de werkplaats nog even het kinderzitje goed bevestigen geven onze twee gidsen wat instructies en niet veel later fietsen we met een groep van 10 man op onze oranje gekleurde Pikala Bikes de drukke straten van Marrakech in. We fietsen door de Nieuwe stad, door parkjes, stoppen bij een lokale bakker en wurmen ons door smalle souks in het oudste en armste gedeelte van de stad waar je anders niet zo gauw zou komen. Wat een leuke manier om de stad te verkennen zeg!

En niet alleen dat, want met Pikala steun je ook nog eens een goed project! De Nederlandse oprichtster Cantal Bakker wordt gesteund door het TUI Care foundation en haar doel is om jonge Marokkanen en vrouwen mobiliteit te geven en te stimuleren dat ze kiezen voor een fiets in plaats van een vervuilende scooter. Daarnaast creëert ze werkgelegenheid door studenten op te leiden tot fietsreparateur of fietsgids. Wie wil dit project nou niet steunen? Wij waren in elk geval enthousiast!

Ezel_medina
Pikala_fietstour
Pikala_Fietstour_medina

Tijd voor een roadtrip
Marrakech bevalt ons goed. Er hangt een ongedwongen sfeer. Ondanks dat we soms moeten wegstappen voor de voorbijrijdende brommertjes is dit gevoel de hele week gebleven. Het verkeer kan soms druk zijn, maar het valt ons op dat er amper getoeterd wordt. Het lijkt of mensen hier de tijd nemen. Zo merken we ook dat bij het afhandelen van de huurauto we ons, vergeleken bij sommige andere landen, eens een keer niet opgejaagd voelen. En de onderhandeling met de parkeerwachters van het parkeerterrein vlakbij onze riad is eigenlijk heel gezellig. Iedere dag heten ze ons welkom of wijzen ze ons vriendelijk een plekje toe.

“Er hangt een ongedwongen sfeer”

Met de gratis Maps.me app navigeren we onszelf de drukke stad uit en rijden we naar het Ourika vallei. Het is nog geen uurtje rijden, dus ideaal voor een dagtripje. Hoe dichterbij we komen, hoe meer kraampjes er langs de weg staan. Van rieten manden tot mooie potten. We besluiten te lunchen bij Ourika Top Hotel. Terwijl we de parkeerplaats opdraaien komt de geur van de Tajines ons al tegemoet. Het water loopt ons in de mond als we even in alle potjes mogen kijken. We kiezen dit keer voor een tajine met lam, waar we geen spijt van hebben. Terwijl Skye aan het schommelen is genieten wij van het uitzicht op het Atlas gebergte. Het is zondag en dat betekent dat het gezellig druk is met families die langs de rivier picknicken.

Ik ben van nature geen stilzitter, dus ik kan mijn nieuwsgierigheid maar moeilijk bedwingen om niet elk dakterrasje in Marrakech te gaan ontdekken. De vele trappen zijn eigenlijk niet goed voor mijn bekken, waar ik net voor onze vakantie last van begon te krijgen. Daarom plannen we volgende dag een rustdag in en rijden we naar het prachtige La Ferme Berbere. We komen aan in een oase van rust en nemen plaats op een van de ligbedden bij het zwembad. Ik ben nu al blij met deze tip van Astrid van Dades Reizen. Skye kan natuurlijk niet wachten om in het water te spelen.

La_Ferme_Berbere
Ourika_Vallei
Tajine

Omdat het wat bewolkt is en er zelfs regen voorspeld is besluiten we de volgende dag nog een roadtrip te maken. Dit keer naar Lalla Takerkoust, een tip die we de vorige dag van een Fransman kregen die hier vaker komt. Het leuke van eigen vervoer is dat je kunt stoppen waar en wanneer je wilt. En zo stopppen we spontaan bij een kunstenaarsatelier waar we besluiten een kijkje te nemen. Ook rijden we een stukje langs het meer voordat we besluiten te lunchen bij Le Relais de Lac met fantastisch uitzicht op het meer. Het zonnetje schijnt en we worden weer heel blij van het eten!

Relais_de_Lac
Lalla_Takerkoust
Art
“De kip wordt ter plekke geslacht en in een zakje meegegeven”

Marokkaans koken
Omdat we elke keer zo blij worden van het eten heb ik mij ingeschreven voor een kookworkshop. Op een centrale ontmoetingsplaats op het Djemaa el Fna plein komt Gemma van Souk Cuisine ons halen. We spreken allemaal Nederlands in de groep, dus dat is ook wel eens prettig. We krijgen per tweetal een boodschappentas, een boodschappenlijstje en een portemonneetje met geld in onze handen gedrukt. Juist ja, we moeten eerst boodschappen doen. We gaan allemaal – met de nodige hulp van Gemma uiteraard – op zoek naar alle ingrediënten die op ons lijstje staan. De een koopt vis, terwijl de ander olijfolie aan het proeven is. De jongste in de groep krijgt de opdracht om kip te kopen. Verse kip om wel te verstaan. Zo vers dat je de kip zelf mag uitzoeken, ter plekke wordt gewogen en vervolgens geslacht wordt en in een zakje aan je wordt meegegeven. Zo gaat dat hier dus bij de kipslagerij…

Kipslager_Marrakech
Kookworkshop_Marrakech
Kookworkshop_Marrakech2

Met volle tassen staan we in de keuken waar twee Marokkaanse vrouwen het van ons aanpakken en ons in ruil daarvoor een wit schort geven. Werk aan de winkel! Onder leiding van de kokkins snijden we de groentes, maken we de sausen en kruiden we het eten. Terwijl we druk bezig zijn arriveren Don en Skye ook. Zij staat thuis ook graag in de keuken te helpen en ook hier is ze zo trots als een pauw als ze ook een schort aan mag en mee mag helpen. Het leukste is natuurlijk het maken van de koekjes waar ze zorgvuldig op elk koekje een amandel plaatst.

Op onze laatste dag genieten we nog van het zwembad op het dakterras van Riad Carina waar we de afgelopen drie dagen verbleven. Vandaag vliegen we terug, maar niet voordat we nog even gezellig bij Irma van Riad Orange gaan lunchen. Voor Skye is dit haar ’thuis’ en ze is blij Irma weer te zien.

Niet voor niets staat Marokko bekend om de gastvrijheid. Alles gaat met een glimlach en ook buiten Marrakech worden we overal vriendelijk ontvangen. Onze dochter Skye voelt zich ook op haar gemak en dat vinden we eigenlijk wel het belangrijkste. Ja, van dit land willen we graag meer zien zeggen we tegen elkaar terwijl onze auto met de hand wordt gewassen door één van de parkeerwachters voordat we terugrijden naar het vliegveld.

8 TIPS & TRICKS VOOR MARRAKECH:

1. Maak een fietstour door Marrakech en steun gelijk een goed doel met Pikala Bikes. Geef wel van te voren aan als je een kinderstoeltje nodig hebt.

2. Lunch bij Café Des Epices terwijl je kijkt hoe de vrouwtjes op het plein ter plekke een hoed vlechten met jouw naam erop.

3. Verblijf een paar dagen in het pas geopende Riad Orange wat gerund wordt door Nederlanders. De ligging is perfect. Vlakbij het paleis van Bahia en maar 5 minuten lopen van het beroemde Djemaa El Fna-plein.

4. Huur een auto en maak dagtripjes naar o.a. Ourika-Vallei, Imlil, Lalla Takerkoust of misschien wel naar Essouira aan de kust.

5. Ga eens fancy dineren bij restaurant Pepe Nero waar je de beste Italiaanse gerechten voorgeschoteld krijgt in een hele mooie setting! Zelfs hier zijn ze kindvriendelijk.

6. Volg samen met je kind(eren) een kookworkshop. Na het gezamenlijke boodschappen doen ga je samen met Marokkaanse vrouwen aan de slag in de keuken. Het leukste is natuurlijk dat je het daarna allemaal mag opeten! Gemma van Souk Cuisine spreekt Nederlands en is dus wel handig. Is dit geen vereiste dan heb je uiteraard meer keuze.

7. Breng op een hete dag een bezoek aan La Ferme Berbere, waar je ontspannen aan het zwembad kunt liggen terwijl de kids zichzelf vermaken. Voor de lunch en het gebruik van het zwembad ben je ongeveer 180 dhs (ca. EU 16) p.p. Kwijt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om hier te overnachten.

8. Drink een drankje op het gezellige dakterras van Kosy Bar restaurant. Een van de weinige plekken waar ze alcohol serveren. Het is er niet goedkoop, maar je hebt wel een mooi uitzicht.

9. Wist je dat je met Ryan Air vanaf Eindhoven voor nog geen € 150,- retour naar Marrakech kunt vliegen?

Wandelen_door_souks
Marrakech
Olijven_Marrakech

Ben je ook in Marrakech geweest en heb je nog een leuke tip die hier niet bij staat? Laat het ons dan weten!

 

Ken je dit leuke reisgidsje al?

Een draagzak is onmisbaar met een peuter in Marrakech!

Een handige flexibele koptelefoon voor op reis!

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Boek of koop jij iets via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *