INSPIREREND: Met de camper op zoek naar droomboerderij in Europa

Stukje wereldkaart
Top 5: De leukste wereldkaarten voor aan de muur!
13 januari 2021
Stupa Kathmandu
Op ontdekkingsreis naar Nepal met Wacalea Travel
14 februari 2021
Stukje wereldkaart
Top 5: De leukste wereldkaarten voor aan de muur!
13 januari 2021
Stupa Kathmandu
Op ontdekkingsreis naar Nepal met Wacalea Travel
14 februari 2021

INSPIREREND: Met de camper op zoek naar droomboerderij in Europa

Kinderen lopen in Frankrijk

Jullie reis is dus eigenlijk een zoektocht naar jullie droomboerderij. Hoe ziet deze eruit?
In eerste instantie wilden we een biologisch melkveebedrijf, maar gaandeweg veranderde dat naar een zelfvoorzienend kleinschalig boerderijtje. Een plek waar het niet meer alleen om de productie draait maar juist om de verbinding tussen mens – dier – natuur. Dit willen wij gaan creëren door middel van een permacultuur, voedselbos en allerlei dingen om wilde bijen aan te trekken, zoals een gigantische bloemenweide, boomgaard etc. Daarnaast willen we wel dieren gaan houden, maar kleinschalig, zoals ezels, kippen, varkens, koeien, schapen, paarden en heel veel insecten & bijen. Daarbij zouden we heel graag ook ecohuisjes willen verhuren. Wat het precies zal gaan worden hangt uiteraard van de plek af.

Onze zoektocht leidt ons, denken en hopen we, naar onze eigen plek. Die wij helemaal vorm kunnen geven zoals wij het al jaren voor ons zien. Een unieke plek, een plek van boerderijbeleving zoals wij denken dat een boerderij hoort te zijn.

Wat heeft jullie ertoe bewogen om op reis te gaan met de kinderen?
Op een dag kwam Arno uit zijn werk en zei: ‘ Zullen we gewoon een camper kopen en GAAN?!’ Hij was al een tijdje niet meer zo blij met zijn werk als ZZP’er bij boeren, want we willen juist onze eigen boerderij en niet zozeer alleen maar bij anderen werken. We verlangen naar de vrijheid om alles zo in te vullen en uit te voeren zoals we zelf willen.

Grappig genoeg was ik heel blij dat hij dit zei. Het voelde als een opluchting. Alsof ik onbewust op het moment aan het wachten was dat ook hij er helemaal klaar voor was zodat we konden gaan.


Jullie hebben al kinderen die leerplichtig zijn. Hoe hebben jullie dat opgelost?
Omdat wij al jaren geleden voor thuisonderwijs hebben gekozen waren wij wat dat betreft al vrij om te gaan. Thuisonderwijs past bij ons en dat we nu door Europa reizen staat daar eigenlijk los van, maar komt nu ook wel goed uit. Het geeft ons de vrijheid om onze droom te verwezenlijken en daarnaast geeft het onze kinderen de vrijheid om te leren, wat, wanneer en hoe ze iets leren. Het proces van samen leren, samen groeien als gezin vinden we prachtig en genieten we bewust van.

 

“We voelen ons het meeste thuis in Frankrijk”
Boerdereis onderweg

Jullie hebben een voorliefde voor Frankrijk. Waarom?
Drie weken nadat Arno en ik elkaar voor het eerst ontmoet hebben zijn we samen in de auto naar Zuid-Frankrijk gereden. Ik had een paar maanden op een biologische kaasboerderij gewerkt vlakbij Toulouse en we gingen de mensen opzoeken die ik daar toen heb leren kennen. Niet alleen Frankrijk, maar ook het roadtrippen beviel ons zo goed dat we bijna elk jaar in Frankrijk zijn geweest en vele regio’s hebben ontdekt. We wilden weten welke regio we ons het meeste thuis voelen, zodat we daar naar een boerderij op zoek kunnen gaan.

We hebben ook wel andere landen overwogen, omdat het daar goedkoper is, maar tot nu toe voelen we ons het meeste thuis in Frankrijk. Maar wie weet waar we uiteindelijk wat gaan kopen. Zeker gezien de corona maatregelen nu wachten we nog even met kopen en kijken we eerst wat er gebeurt in de wereld en in Europa. We staan ook open voor wat er op ons pad komt.

Hebben jullie alles in Nederland achter jullie gelaten?
Ja, bijna wel. Drie jaar geleden hadden we een fantastisch koophuis middenin een prachtig klein Drents dorpje naast een oude molen. Een klein schattig boerderijtje met bedstee en houtfornuis erin. We waren heel blij in dat huisje. Maar omdat het middenin een dorp lag, konden we er nooit onze droom waarmaken. We hebben het toen verkocht en stonden op het punt een huis te kopen in Frankrijk. Helaas ging die koop niet door, maar inmiddels hadden we ons huis al verkocht. We zijn toen een tijd bij Arno’s vader ingetrokken en daarna hebben we een jaar een huurhuis gehad.

We hebben dus ons huurhuis opgezegd, onze bus verkocht, Arno heeft al z’n ZZP adressen opgezegd, we hebben een camper gekocht en we zijn vertrokken! Zonder duidelijke planning of bestemming en met niet veel spaargeld.

Momenteel zijn wij zijn nog in Nederland ingeschreven en hebben voor de kinderen vrijstelling van de leerplicht geregeld met de gemeente, omdat we thuisonderwijs geven. Maar als wij echt emigreren dan schrijven we ons in het nieuwe land in. Hoe we dat daar met de leerplicht gaan doen, dat zien we dan wel. Misschien dat we ervoor kiezen alleen Arno in te schrijven en dat ik met de kinderen dan “nomaden” worden. Het hangt eigenlijk af van de situatie. Wie weet kunnen de kinderen op den duur wel naar een klein lokaal schooltje.

Wie en/of wat heeft jullie geïnspireerd?
Een paar jaar geleden hadden we vrienden die met hun dochtertje in een camper naar Portugal vertrokken. Ze gingen daar een yurt bouwen en zelfvoorzienend leven. Zij hebben ons geïnspireerd. Toen zij gingen hadden wij net twee kindjes en hadden we nog niet zo lang ons leuke boerderijtje. Op dat moment waren we er denk ik nog niet aan toe om deze stap te maken, maar nu we het eenmaal gedaan hebben zijn we er heel blij mee.

Daarnaast volgen we mensen op Facebook en Instagram, zoals Expedition Family Happiness, die ons ook inspireren!

> lees hier het verhaal over Expedition Family Happiness die in Griekenland zaten tijdens de eerste lockdown

“Als je positief bent ingesteld dan kan er heel veel”
Farmlife Boerdereis
Farm to bee

Hoe is het om reizend te zijn in de coronatijd? Komen jullie voor extra uitdagingen te staan?
Tja ik denk dat je niet te bang moet zijn en als je positief ingesteld ben kan er heel veel. Gewoon een beetje je gevoel volgen en het leven nemen zoals het komt. Omdat we deze winter voor uitdagingen kwamen te staan, zoals de lockdown in Frankrijk en regio’s in Spanje die dicht zijn, proberen we te denken in mogelijkheden. Te kijken naar wat WEL kan.

Omdat we door allerlei problemen aan de camper ook sneller door ons geld gegaan, wilden we deze winter eigenlijk wat rust en ergens werk vinden. We hebben werk kunnen vinden op een melkveebedrijf in Noord-Frankrijk waar we nu voor een half jaar zijn. Ondertussen bouwen we aan onze website, zijn we bezig met het ontwikkelen van een logo en stijl en aan verdiepen we ons in online geld verdienen. Zo ben ik nu bezig met het opzetten van OERvrouw, waarbij ik vrouwen wil gaan coachen om in hun Kracht te (gaan) staan.

Eigenlijk was het plan om in Zuid Portugal te overwinteren, omdat mijn ouders daar een huis hebben. Maar vanwege onze financiële situatie en de huidige situatie met betrekking tot Covid-19 in Europa, geeft het rust om hier te werken en een vast inkomen te hebben. Maar ik had er in het begin wel even moeite mee dat we ons plan hebben moeten aanpassen. Gelukkig loopt Portugal niet weg!

Is er iets wat je de lezer mee wilt geven?
Volg je hart, als je een droom hebt: ga ervoor! Je komt zoveel mooie dingen tegen onderweg die je absoluut niet had willen missen! En het is ook erg leerzaam. Het geeft je de vrijheid om je leven in te vullen zoals jij het voor je ziet en dat is ontzettend veel waard.

Verder is er een quote die altijd is blijven hangen bij mij sinds de online training die wij hebben gevolgd bij de DroomplekAcademie. “Volg je hart en neem de hobbels”. Nou, geloof me…in een oude Hymer camper uit 1994 zijn er best wat hobbels!

Melanie
in zwembad met gans

Wil je de avonturen van Melanie en haar gezin volgen?
Op Instagram zijn ze te volgen via @deboerdereis of volg ze via Facebook.

> lees hier het inspirerende verhaal van Mariska die met haar gezin zeilend de wereld over gaat.

Meer weten over permacultuur?

Leuk boek over emigreren naar Frankrijk.

Meer weten over ‘unschooling’?

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Schaf jij iets aan via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *