INTERVIEW: Paula maakte met haar gezin een rondreis door Israël

Fietsen met Pikala Bikes in Marrakech
19 juni 2019
Israël met kinderen: Tips van Paula en haar gezin
18 juli 2019
Fietsen met Pikala Bikes in Marrakech
19 juni 2019
Israël met kinderen: Tips van Paula en haar gezin
18 juli 2019

INTERVIEW: Paula maakte met haar gezin een rondreis door Israël

TRIP DETAILS

BESTEMMING: Israël | WANNEER: Februari 2019 | AANTAL KINDEREN: 3

“Nu met de kinderen erbij nemen we graag de tijd”

Van Tel Aviv naar Jeruzalem
Tel Aviv is een levendige stad aan de kust van de Middellandse Zee in het westen van Israël. De naam van de stad betekent letterlijk ‘lenteheuvel’ en zo voelde het ook. Het was februari, maar het voelde als lente. Het was in iedergeval heerlijk om hier te zijn en om hier te beginnen. Al de volgende middag pakten we de trein naar Jeruzalem. Dat leek ons wel leuk, omdat we tijdens onze wereldreis – toen nog zonder kids – de meest fantastische treinreizen hebben gemaakt. Nu met kids gaat dat toch even wat anders, in plaats van rustig van het uitzicht genieten waren we vooral druk met het verschonen van poepluiers, het klaarmaken van lunch en voorlezen. Achteraf gezien hadden we beter gewoon een shuttle bus kunnen nemen, want dat was sneller en makkelijker geweest. Ja, dan vergeet je soms dat je niet meer met zijn tweeën reist.

In Jeruzalem verbleven we in de familievriendelijke wijk German Colony. Hier waren veel leuke speeltuinen te vinden tot de vreugde van onze kids. Want na een druk ochtendprogramma was dit wel een fijne afwisseling voor ze. Deze structuur werkte werkte voor ons prima. German Colony is ook een artistieke wijk en niet onbelangrijk, we voelden ons hier op ons gemak. Er was wel wat beveiliging, vooral bij de malls en waren wel benieuwd hoe onze kinderen daar op zouden reageren, maar dat ging eigenlijk heel goed.

Uiteraard bezochten we de klaagmuur, Dome of the Rock en de grafkerk. Het was bijzonder om hier te zijn, maar op sommige momenten ook behoorlijk overweldigend door al die toegewijde bezoekers. Om deze reden hebben we het bezoek hieraan dan ook over meerdere dagen verdeeld en vooral ook de tijd genomen om langs de marktjes en door smalle straatjes een eigen pad te trekken. De kinderen vonden het ook een groot feest toen we midden in de oude stad een trap naar boven hadden ontdekt en uitkwamen bij een uitzichtpunt waar ze heerlijk ‘over de daken’ konden rennen.

“Ter voorbereiding hadden we thuis al wat uit de kinderbijbel voorgelezen.”

Een dagje Bethlehem
Vanuit Jeruzalem zijn we een dagje met de openbare bus naar Bethlehem geweest. Dat was goed te doen. Het ligt maar 9 km van Jeruzalem vandaan dus een dagje op en neer was prima met de kids. We stapten op bij Damascus gate wat makkelijk te vinden was betaalden contant in de bus. Bethlehem is de geboorteplaats van Jezus. Ter voorbereiding voor de kids hadden we thuis al wat passages uit de kinderbijbel voorgelezen en wat You Tube filmpjes laten zien.

Toen we aankwamen bij de geboortegrot stond er een rij van wel anderhalf uur! Gelukkig hadden we ergens gelezen dat je met kleine kinderen soms de rij mag mag overslaan en via de uitgang even snel naar binnen mag kijken. Wat wij ook indrukwekkend vonden was de gigantische betonnen scheidingsmuur met uitkijkpost waarop het werk van de kunstenaar Banksy te zien was. Het greep mij zo aan dat de tranen over mijn wangen rolden. Het vluchtelingenkamp wat er direct naast ligt hebben we overgeslagen, dat vonden we te heftig met de kinderen, maar we hebben ze het verhaal wel verteld.

Waar de kinderen dan wel weer onder de indruk van waren was de Olive Wood Factory, waar ze zelf konden zien hoe de prachtige houten figuren worden gemaakt.

Van Ein Geidi naar de Dode Zee
In Jeruzalem hebben we een auto gehuurd om naar het Nationaal Park Ein Gedi te rijden. Dit Nationaal Park wordt ook wel ‘de oase van Israël’ genoemd en is prachtig om mooie wandelingen te maken. Niet alleen wij, maar ook de kinderen vonden Ein Gedi geweldig. We verbleven twee nachten in Kibbutz Ein Gedi. We vonden het bijzonder om het sfeertje en leefwijze mee te maken; het voelde als een soort campus maar dan met verschillende leeftijden. We werden bij aankomst meteen uitgenodigd voor de wekelijkse falafal night en onze kinderen genoten van alle andere kinderen om hen heen en speelden samen in het grote speeltuin. Het was hier zo fijn dat we hier nog wel langer hadden kunnen blijven, maar we vervolgden onze route richting de badplaats Eilat. De eerste dag hebben we nog wel even bij Ein Bokek de Dode Zee bezocht. Dit plaatsje staat vooral bekend om zijn vele kuuroorden, maar wij kozen ervoor om niet via een betaald strand de Dode Zee in te gaan, maar gewoon te stoppen bij een openbaar strandje en dat was prima. Dat zoute water is sowieso niet echt handig met kinderen dus we zijn er uiteindelijk ook niet eens lang in geweest. Het was wel fijn dat je daar wel gewoon kon douchen en zo, want dat was wel nodig met al dat zout op je lichaam.

Uitkijkend op de Dode Zee ligt ook Massada, een citadel op een rots, met een rijke historie. Het is mogelijk om deze met een steile klim te bereiken. Zelf hebben we ervoor gekozen om met de kabelbaan naar boven en beneden te gaan. Zo hadden we ook voldoende tijd om onze reis te vervolgen naar Eilat.

Zo’n 20 km boven Eilat (op de weg tussen Eilat en Tel Aviv) ligt de Red Canyon. Hier hebben we eerst nog een wandeling gemaakt met prachtige uitzichten en formaties. Een echte klim en klauter route voor de kinderen. Voor jonge kinderen (t/m 2) is het echt wel aan te raden een drager mee te nemen. Belangrijk: Er is hier geen toilet en restaurantje en het is het makkelijkst te bereiken met taxi of (huur)auto.

Red_Canyon
Dode_zee
Ein_Gedi_3
“In Timna National Park maakten we hele mooie wandelingen”

Timna National Park
De eerste dag in Eilat hadden we nog de huurauto tot onze beschikking. Ideaal voor een trip naar Timna National Park, wat zo’n 25 km ten noorden van Eilat ligt. Alleen hier zouden we ons al een week kunnen vermaken! Ook hier kun je hele mooie wandeltochten maken die goed te doen zijn met jonge kinderen. Wij hebben het toen niet gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een fietstocht te maken. Timna Park bestaat veel uit rotsen, zand en rotsformaties. Een verrassend leuk souvenirtje is een plastic flesje die we kregen die we ,op een speciale plek met de verschillende kleuren zand die in het park aanwezig zijn, konden vullen; echte kunstwerkjes die een mooie plekje op hun kamer hebben gekregen.

Timna_2
Souvenirzand_Israel
Red_Canyon_2

Eilat als eindbestemming
We eindigden onze vakantie in Eilat waar we drie nachten verbleven. We hadden het plan om te gaan duiken en snorkelen, maar het was er op het moment dat wij er waren, in februari, helaas maar 16 graden. Het kan overigens in februari ook zomaar 21 graden zijn hoor, maar wij hadden net pech. Dus hebben we andere leuke dingen gedaan, zoals naar het Underwater Observatory geweest wat eigenlijk verrassend leuk was! Je kon hier namelijk op 12 meter diepte naar het mooie koraal kijken. Onze kinderen zijn nog te jong om uitgebreid te snorkelen (zeker met 16 graden) dus dit was een leuke manier om toch een kijkje in de onderwaterwereld van Israel te nemen.

“Zelfs zonder te snorkelen konden we de onderwaterwereld bewonderen”

Terugblik op onze reis
Wij hebben echt genoten van Israël. De afwisseling van stad, cultuur en natuur was ideaal. De mensen waren zo enorm vriendelijk. Zowel in Israël als in de West Bank. Kinderen worden ook extra enthousiast benaderd. En juist door het reizen met kinderen, raakten we nog makkelijker met de lokale bevolking in besprek. Ondanks de extra beveiliging en militairen op straat voelden de kinderen zich wel op hun gemak. Het was prima te doen met kinderen, zeker als je zelf een auto huurt. Juist dat geeft je vrijheid. We hadden van tevoren de navigatiekaarten van Google gedownload en hadden zo’n internationaal rijbewijs gekocht bij de ANWB, maar daar werd niet eens naar gevraagd. Wat wel jammer was is dat de kinderen vrijwel niet naar buiten konden kijken omdat ze daar met het autostoeltje net te laag bij het raampje zaten.

Banksy

Paula en Niels delen hieronder een aantal tips met ons. Misschien heb jij er ook wat aan!

TIPS & TRICKS VOOR ISRAËL:

1. Huur een auto. Dit geeft je vrijheid en bezoek je makkelijker de Nationale parken. Het rijden is prima te doen.

2. Verblijf in Jeruzalem in de trendy wijk German Colony, net iets buiten de stad. In deze upperclass en kindvriendelijke wijk zijn ook veel leuke speeltuinen te vinden.

3. Breng een bezoek aan het Nationaal Park Ein Gedi.

> Wil je nog meer tips van Paula en Niels lezen? Klik dan hier voor het volledige lijstje.

 

NielsenNoran
Wereldbol
Banksy

De route van Paula en Niels: Tel Aviv – Jeruzalem – Bethlehem – Ein Gedi – Eilat

Ben jij ook met je gezin op reis geweest naar Israël en heb je misschien nog een tip die niet mag ontbreken? Laat het ons dan weten, want we horen het graag!

 

Deze mag niet ontbreken in je tas!

Ook geïnteresseerd in de kinderbijbel?

Op zoek naar een handige kinderrugtas?

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Boek of koop jij iets via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *