REISVERSLAG: Backpacken in Indonesië
18 maart 2017Zeilen met je baby; 10 belangrijke tips
20 maart 201712 tips voor het vliegen met baby’s
Een goede voorbereiding is het halve werk en zeker wanneer je met een baby het vliegtuig in stapt. Het is goed om tijdens de vlucht over voldoende voeding, speeltjes, luiers en kleertjes te beschikken. Extra kleertjes, omdat de temperatuur in het vliegtuig nog wel eens kan wisselen en zijn favoriete speeltjes om tijdens de vlucht te zorgen voor voldoende entertainment! Houd verder ook rekening met vertragingen en neem dus altijd wat extra voeding en luiers mee!
# 1. Kindvriendelijke vliegmaatschappijen
Zoek van tevoren uit hoe kindvriendelijk een vliegmaatschappij is. Voor kinderen worden vaak andere prijzen gerekend dan voor volwassenen. Vaak vliegen kinderen voor gereduceerde tarieven. Bij veel luchtvaartmaatschappijen gelden de tariefgroepen baby’s (tot 2 jaar), kinderen (van 2 tot 12 jaar) en volwassenen (vanaf 12 jaar). Bovendien geldt vaak dat kinderen tot 2 jaar geen eigen stoel krijgen, maar vanaf 2 jaar wel. Bij de meeste maatschappijen krijgen kinderen tot 2 jaar dan ook 90% korting en kinderen van de leeftijd 2-12 jaar variërend 25% of 33% korting.
#2. Vliegtuigstoel voor baby
Op intercontinentale vluchten kunnen baby’s tot 9 maanden of 1 jaar (of tot 10 kilo) vaak gebruik maken van een bassinet, een soort hangmat. Kindjes die ouder of zwaarder zijn worden over het algemeen geacht op de schoot van een van de ouders te slapen. Als je dit niet wilt dan is het ook mogelijk om wel een stoel voor je baby te reserveren tegen een lager tarief. Het is dus raadzaam om vooraf navraag te doen bij de vliegmaatschappijen.
#3. Vliegen met meerdere baby’s
Het is bij de meeste maatschappijen niet toegestaan om meer dan twee baby’s aan boord te begeleiden. Ook is het vanwege de veiligheid meestal niet toegestaan om twee baby’s op schoot te nemen. Voor het tweede kind moet er dan dus een stoel gereserveerd worden.
#4. Maxi-Cosi of kinderstoel mee in het vliegtuig
Bij sommigen vliegmaatschappijen is het toegestaan een Maxi-Cosi of kinderstoel mee het vliegtuig in te nemen. Het is dan natuurlijk wel zo dat je kind een eigen stoel moet hebben. De Maxi-Cosi/kinderstoel mag alleen aan boord als deze aan speciale eisen voldoet. Ook dit kan per maatschappij verschillen dus check dat even goed van tevoren.
#5. Vloeibare babyvoeding mee aan boord
De regels voor wat je mag meenemen in de handbagage zijn strenger geworden. Op vluchten binnen Europa mag je nu alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Gelukkig is vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven 100 milliliter vaak wel toegestaan wanneer je met je baby reist.
Let op: gekookt water, om te mengen met flessenvoeding, in hoeveelheden boven de 100 milliliter is echter NIET toegestaan in de handbagage. In dat geval kun je het best bij de vliegtuigmaatschappij navragen of de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor je baby te laten koken. Ook als je buiten Europa vliegt is het goed om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, zodat je precies weet wat je wel en wat je niet mee mag nemen.
#6. Medicijnen mee aan boord
Naast babyvoeding zijn ook medicijnen toegestaan om mee het vliegtuig in te nemen (mits aantoonbaar nodig tijdens de reis).
#7. Baby-/kinderservice airlines
Veel luchtvaartmaatschappijen bieden naast speciale baby- en kinderspeelpakketten ook baby- of kindermaaltijden. Deze maaltijden moeten (als deze worden geboden) uiteraard altijd vooraf gereserveerd worden. Als je deze gereserveerd hebt en gaat vliegen geef dan bij aanvang van de vlucht aan dat je een maaltijd voor de kleine hebt gereserveerd anders heb je kans dat ze dit pas als laatste brengen (als ze het al niet vergeten zijn). Zorg dus dat je zelf ook wat eten meeneemt.
#8. Extra baby drinken in het vliegtuig
Door de droge lucht in het vliegtuig hebben baby’s meer vocht nodig. Geef daarom tussen de voedingen door wat extra afgekoeld, gekookt water. Als je borstvoeding geeft is het goed om zelf ook extra te drinken in het vliegtuig.
#9. Invoeren van babyvoeding vliegtuig
Indien je babyvoeding mee wilt nemen voor op de plaats van bestemming, vraag dan na bij de luchtvaartmaatschappij wat precies de regels en richtlijnen zijn voor het invoeren van voeding. Dit kan namelijk per land verschillen. Bij de meeste babyvoedingsmerken kun je je ook laten informeren over de verkrijgbaarheid van voedingen in het buitenland.
#10. Druk op de oortjes tijdens vliegen
Tijdens het opstijgen en landen kan er druk op de oortjes van je baby ontstaan. Dit kan erg pijn doen. Om de druk weg te nemen kun je op het moment dat je zelf de druk in je oren voelt, je baby wat laten drinken. Door te slikken verdwijnt namelijk de druk op zijn oortjes. Je kunt de kleine ook iets te eten geven, zoals rozijntjes of vers fruit.
#11. Buggies en kinderwagens mee aan boord
De luchtvaartmaatschappijen vragen hun passagiers om (grote) kinderwagens in te checken vanwege het tijdrovende en arbeidsintensieve proces van het brengen van de gate naar het platform en vice versa. Dit kan vertragingen als gevolg hebben van de betreffende vlucht of de daarop volgende vlucht(-en). Het is daarom aan te raden inklapbare buggies mee te brengen; deze mag namelijk wel tot aan de gate mee genomen worden. Daarna worden ze in het vrachtruim geplaatst. Kinderwagens en niet-inklapbare buggies moet dus meestal al bij het inchecken afgegeven worden.
#12. Babycare Lounge Schiphol
Op Schiphol bevindt zich een Babycare Lounge. In de Babycare Lounge kunnen ouders hun baby (privé) verzorgen, in bad doen, voeden en/of laten rusten in een van de zeven bedcabines. In de cabines zijn voor de ouders comfortabele zitplekken gerealiseerd. Terwijl je baby heerlijk ligt te slapen of speelt, kunnen ouders in de Babycare Lounge ook even bijkomen van de hectiek die het reizen met zich meebrengt.
De Babycare Lounge bevindt zich op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3) en is dagelijks geopend van 06.00 uur t/m 22.00 uur.
1 Comment
Probeer zoveel mogelijk te vliegen op momenten dat je kinderen normaal gesproken gaan slapen. Als ze moe zijn en het thuis bedtijd is, zouden ze best eens in slaap kunnen vallen. Aan de andere kant kan dit ook verkeerd uitpakken: als ze wel moe zijn, maar het vliegen te spannend vinden om te gaan slapen, zit je met een moe en jengelend kind. Niet het beste begin van je vakantie.