Op ziekenbezoek bij Zeehondencentrum Pieterburen

Steyr Travelguppies
Blog 4: Reisplannen voorlopig in de koelkast
1 augustus 2020
Campspace Hemrik
CAMPSPACE: Het gevoel van wildkamperen
24 september 2020
Steyr Travelguppies
Blog 4: Reisplannen voorlopig in de koelkast
1 augustus 2020
Campspace Hemrik
CAMPSPACE: Het gevoel van wildkamperen
24 september 2020

Op ziekenbezoek bij Zeehondencentrum Pieterburen

De ogen van mijn vijfjarige dochter glunderen helemaal als ik haar ‘s ochtends vertel dat we naar de zeehondjes gaan. Ter voorbereiding vertel ik haar er gelijk bij dat deze zeehonden ziek zijn. ‘Oh, door het eten van het plastic hè?’ zegt ze gelijk. Ik verbaas mij over haar antwoord, maar er is duidelijk wat blijven hangen van wat ik haar vertel. Mooi. ‘Ja’, zeg ik. ‘ Niet alleen door plastic, maar het is wel één van de oorzaken.’

Zeehondencentrum Pieterburen
Zeehondencentrum Pieterburen buiten
Zeehonden adopteren

Hoe werkt het zeehondencentrum?
Het is lang geleden dat ik in Pieterburen ben geweest, maar het had toendertijd wel indruk op mij gemaakt en daarom vind ik het belangrijk om nu ook met mijn eigen kinderen dit zeehondencentrum te bezoeken. In 1971 is het zeehondencentrum, wat toen nog zeehondencrèche Pieterburen heette, opgericht door Lenie ‘t Hart. Zij begon met het opvangen en verzorgen van de zeehonden en maakte zich hard voor de zeehonden. Nu nog steeds staat er dag en nacht een team van dierenartsen en zeehondenverzorgers klaar om gewonde en zieke zeehondjes te behandelen.

Zeehondencentrum Pieterburen buiten
keuken Pieterburen
Zeehondencentrum Pieterburen

De zeehondjes die in Pieterburen terechtkomen doorlopen allemaal drie fases voordat ze weer worden vrijgelaten:

Fase 1: Dit is zeg maar de intensive care. De zeehonden komen eerst in een ruimte waar ze kunnen aansterken. De verzorger komt regelmatig om ze vispap te geven en te controleren of alles goed gaat. Sommige zeehonden zijn zelfs te zwak om te kunnen zwemmen, dus dat mag dan ook nog niet. Zodra ze wat meer energie hebben mogen ze onder begeleiding zwemmen.

Fase 2: Zodra ze vast voedsel (haring) kunnen eten (al dan niet zelfstandig), beter kunnen zwemmen en in de afbouw van eventuele medicatie zitten dan komen ze in fase 2. In deze bassins zijn ook warmte lampen geplaatst voor de zeehonden die nog niet sterk genoeg zijn om zichzelf warm te kunnen houden.

Fase 3: Dit is de laatste fase voordat ze worden vrijgelaten. Ze sterken hier nog wat aan en als de algehele gezondheid weer helemaal goed is wordt er een vrijlatingsdatum gepland.

Alle fases kun je vanaf de zijlijn volgen en ja, het is zelfs (tegen betaling) mogelijk om ook bij de vrijlating te zijn. Dit is natuurlijk het mooiste om mee te maken. Met de boot vertrek je vanuit Lauwersoog naar een zandbank in de Waddenzee waar met een klein groepje de zeehond(en) weer vrijgelaten worden.

Een leuk, maar ook leerzaam uitje met kinderen
In het centrum zelf kun je de zeehonden in fase 1 en 2 volgen. Er zijn verschillende zwembaden en binnen kun je ze vanachter het glas goed zien zwemmen. Je kunt ze zelfs ook onder water zien zwemmen. Bij elk bassin hangt een bordje met meer informatie over de zeehond, zoals de naam, leeftijd en reden van opvang.

Verder kun je in het centrum meer lezen en leren over zeehonden, de Waddenzee en de gevaren en gevolgen van plastic afval. Er zijn verschillende informatiefilmpjes te zien en er is zelfs een kleine bioscoop. Maar de nieuwste attractie is de virtual reality experience “Are you talking to me’, een expositie over het geluid van een zeehondenpup die zijn moeder kwijt is. Door de VR-bril zie je de zeehonden van dichtbij en doordat je ook om je heen kunt kijken lijkt het net alsof je zelf op de Wadden staat. We hebben het filmpje wel drie keer bekeken!

Waddentuin en Waddenspeelplaats
Ook buiten zijn er verschillende bassins met zeehonden en als je helemaal door naar achter loopt kom je bij de Waddentuin, een wilde kleurige akker vol met planten en bloemen uit de regio. Als je hier doorheen loopt kom je bij de Waddenspeelplaats uit. Een speeltuin waar je lekker kunt ravotten. De speelplaats bestaat uit verschillende eilandjes met daartussen (laag) water en via touwen of houten balken kun je naar de overkant komen. Dus laarzen aan of schoenen uit, want als er douches staan om af te spoelen dan weet je al genoeg!

‘Are you talking to me’ is de nieuwste attractie bij het zeehondencentrum

Aandacht voor Plastic Soep

Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij het Zomerpaviljoen, waar je zowel binnen als buiten op het terras kunt zitten. Aan het paviljoen zit nog een expohal waar momenteel aandacht wordt gegeven aan de Plastic Soep. Want wist je dat er in de oceaan ontzettend veel plastic zwerfafval ligt? Plastic heeft grote gevolgen voor al het leven in de zee en dus ook de zeehonden. Steeds vaker komen zeehonden bij de opvang terecht doordat ze verstrikt raken in visnetten. Maar ook eten ze per ongeluk rondzwervend plastic of eten ze vissen die plastic hebben gegeten. Je begrijpt dat het eten van plastic ontzettend slecht is voor je maag.

Momenteel wordt er in de expohal een film gedraaid over de containerramp begin 2019, waarbij containerschip MSC Zoe 345 containers in de Noordzee boven de Waddeneilanden verloor. De stranden lagen vol met afval. Samen met onze kinderen hebben we naar deze film gekeken en zagen ze met eigen ogen hoe vervuilend plastic kan zijn.

‘Het draait niet alleen om de zeehonden, maar er wordt ook aandacht gegeven aan de Plastic Soep’
Zoe de Ponie

Zeehondencentrum Pieterburen bezoeken
Ons bezoek aan zeehondencentrum Pieterburen was erg geslaagd. Het is mooi om te zien hoeveel vrijwilligers en specialisten zich inzetten voor deze dieren. Wil je nu ook eens met je gezin Pieterburen bezoeken? Zorg dan dat je je kaartjes van tevoren online via hun website koopt. Ook kun je daar zien wanneer de voedertijden zijn. Wil je graag helpen, doneren of een zeehond adopteren? Ook dat is mogelijk! Check hier de mogelijkheden.
 Op hun Facebook en Instagram account delen ze recente foto’s en zelfs ook filmpjes van de vrijlating! Dus zelfs van een afstand kun je een kijkje nemen.

Ben je er zelf al eens geweest? Dan horen we ook graag wat jouw ervaring was.

Foto credits: Martina Zillian, Zeehondencentrum Pieterburen en eigen foto’s

Een leuke VR-bril voor thuis!

Een leuk houten zeehondenspel voor thuis

Regenlaarzen zijn bij de Waddenspeelplaats wel handig!

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Schaf jij iets aan via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Jennifer Joedo | Travelguppies
Author: Jennifer Joedo | Travelguppies

Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Jennifer Joedo | Travelguppies
Jennifer Joedo | Travelguppies
Trotse moeder van Skye (6) en Jace (3) | partner van Don | altijd op ontdekkingstocht | het liefst van de gebaande paden af | interesse voor duurzame initiatieven | yummy mummy | kunstenaar | illustrator | creatieve duizendpoot | reisjournalist | go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *