Een trollenzoektocht in België

Reisdagboek voor kinderen | Travelguppies
Top 5: De leukste reisdagboeken voor kinderen!
15 november 2020
Buiten spelen Haarlem
Top 5: coronaproof uitjes in Haarlem en omgeving
5 december 2020
Reisdagboek voor kinderen | Travelguppies
Top 5: De leukste reisdagboeken voor kinderen!
15 november 2020
Buiten spelen Haarlem
Top 5: coronaproof uitjes in Haarlem en omgeving
5 december 2020

Een trollenzoektocht in België

Mikil Thomas Dambo

De trollen van kunstenaar Thomas Dambo
Bij de magische zoektocht ga je op zoek naar zeven gigantische vriendelijke houten reuzen, wondermooi ontworpen door kunstenaar Thomas Dambo! Deze kunstenaar staat bekend om zijn gigantische kunstwerken die hij maakt met afval of vergeten spullen. Hij wil vooral dat we plezier beleven van zijn werken, maar wil daarnaast ook meegeven dat we verstandig moeten omgaan met onze planeet.

Het startpunt van de trollenzoektocht is bij het infocentrum van de Rupel (hoofdingang van “De Schorre”). Je kan hier een map krijgen die je helpt om de trollen te zoeken. Dit is overigens niet verplicht. Als je het nog gekker wil maken kan je ook vrijuit gaan zoeken, anderzijds is de map zelf ook niet echt gedetailleerd en dat maakt het net leuk.

Onze curieuze-neus Limme vindt het toch allemaal een beetje spannend. Die trollen die zijn toch niet echt, hé?!…En zijn die echt zo groot? Na wat paadjes hoppen, en ondertussen vol verbazing kijkend naar de zip-line van de Intense-tower, komen we in het bos de eerste trol tegen! Daar was Nora, de kleinste trol van de bende! (’t is maar wat je klein noemt natuurlijk).
 En Limme…die was gerustgesteld: “Gelukkig ’t zijn lieve trollen. Gaan we verder zoeken?”, vroeg ze nieuwsgierig.

“Zijn de trollen echt zo groot, mama?”
Trollen De Schorre

Zo gezegd zo gedaan! Onderweg naar trol nummer twee komen we ook langs “het Barrevoetspad”, oftewel het blotevoetenpad. Dat is zeker een leuk extraatje bij mooi weer! En dan verschijnt trol “Hannes”. Deze trol zit op de oude ruïnes van de kleibakkerij. Want wist je dat de Schorre vroeger een klei-groeve was? De natuur is hier nu vele jaren later heer en meester! Toch zijn de trollen mooi geïntegreerd in de oude klei-bakkers ruïnes die her en der nog te spotten zijn.

Voor de trol Mikil die aan het water woont moet je een beetje meer klim- en klauterwerk verrichten: dat vinden de kinderen zalig!! Je moet alleen best wel even zoeken naar het beste pad. Dit stuk is zeker niet buggyproof! Als je een kindje hebt die nog niet kan lopen raden wij aan om een draagzak mee te nemen!

Slingerend langs trapjes en vlonderpaadjes, vijvers en hellingen kom je dan uiteindelijk bij Arvid aan, volgens Jappe “de opa-trol”. Zonder te overdrijven zijn de zeven trollen pareltjes van kunstwerken. Kunstenaar Thomas Dambo maakte ze allemaal uit gerecycleerd hout, een extra troef!

Ook de laatste drie trollen en de magische toren laten zich graag vinden. De magische toren, gemaakt uit vergeten boomstammen en afgebroken stukken hout, is de magische werkplaats en woonplaats van de trol die je er naast zit: de magische Kamiel, die voor elke dag een masker heeft. De toren is tevens een uitkijkpunt waarvan je een prachtig zicht hebt over natuurgebied de Schorre. Bij goed weer kan je zelfs tot aan het Atomium in Brussel kijken!

“Alle trollen zijn gemaakt van gerecycleerde hout en stuk voor stuk een mooi kunstwerk”
Trollen De Schorre
Trollen De Schorre
Trollen De Schorre
Hannes Thomas Dambo

Ga gerust eens languit liggen in het gras naast de lieverds die op de festivalweide liggen en kijk met hen mee naar de wolken. Beklim de toren maar beklim de trollen niet! Heb respect voor de kunstwerken die met liefde zijn gemaakt! Wist je dat de trollen onlangs aangevallen zijn door “trollie-morrie” deze vandalen probeerden de reuzen in brand te steken…vreselijk, is het niet?! Gelukkig is het zover niet gekomen en kan nog iedereen genieten van deze vriendelijke reuzen! Een lief klein meisje maakte een reuzenpleister voor de tovertrol.

De kinderen hebben geen moment geknord of gemord tijdens de wandeling. Je kunt de wandeling zo lang en zo kort maken als je zelf wilt. Wij deden er ongeveer twee over om ze te vinden. Vol enthousiasme zochten ze naar elke trol en verbaasden ze zich net als de volwassenen aan hun trollenpostuur, aan hun trollenschoonheid, aan de trollenfantasie die ze met zich meebrengen.

Ondertussen waren we constant aan het genieten van de natuur rondom ons.
Naast de trollen van Thomas Dambo heeft de Schorre nog een ander mooi kunstwerk: de One World -brug van Belgisch kunstenaar Arne Quinze.
Deze positive vibe-brug staat vol met hartverwarmende boodschappen van mensen over de hele wereld.

Zak dus zeker eens af naar “de Schorre” om de trollen te ontmoeten! Of om de brug te bekijken…Je kunt hier het hele jaar op bezoek komen!
 Verder kan je in het provinciaal domein ook heerlijk fietsen (er is zelfs een wielermuseum- de Velodroom), je kan er mini-golfen, waterfietsen, spelen op de speeltuin, de avonturen-toren bezoeken of met blote voeten een wandeling maken en nog zoveel meer… Toegang tot het terrein en trollenwandeling is helemaal gratis, voor activiteiten als minigolf en waterfietsen moet je uiteraard wel betalen.

“De zoektocht naar de trollen was voor de kinderen leuke belevenis”
Trollen De Schorre
Trol De Schorre
Una en Joures

Wie is Thomas Dambo?

Thomas Dambo is een Deense kunstenaar die vanuit Kopenhagen zijn kunstwerken de wereld instuurt. Thomas en zijn crew maken allerlei kunstwerken. Van meubels en decorstukken tot “Happy walls”, vogelhuisjes en uiteraard: de trollen. Thomas werkt alleen maar met afval of tweedehands materiaal om zijn ecologische voetstap op de aarde kleiner te maken. Zo wil hij de mensen met zijn kunst ook een beetje bewust maken om milieuvriendelijker te gaan leven. Zijn reusachtige trollen vind je in Denemarken, België maar ook in Noord-Amerika, China en Zuid-Korea. Het speelse aspect van de kunstenaar spreekt zowel volwassenen als kinderen aan! Als dat niet mooi is! De trollen zijn in de Schorre geplaatst om de vijftiende verjaardag van het festival Tomorrowland te vieren en neergezet als bedankje van de organisatie naar het domein toe.

Thomas Dambo

Wil je meer weten over Thomas Dambo en zijn mooie projecten? Check dan zijn website.

Of wil je ook graag op zoek naar de trollen in België? Ga dan naar de website van De Schorre.

 

Handig tijdens de zoektocht naar trollen!

Wil je kind nu ook leren klussen? Dat kan!

Heb je al een gids voor België?

Travelguppies maakt gebruikt van affiliate links. Schaf jij iets aan via één van deze links, dan verdienen wij hier een kleine commissie over. Dit gebruiken wij vervolgens om de site draaiende te kunnen houden en het kost jou niks extra’s! Bedankt voor je support 🙂
Elke van Hespen | Gastblogger
Author: Elke van Hespen | Gastblogger

Elke is moeder van Jappe (8) en Limme (5) | getrouwd met Jan | woont in België | is juf op de basisschool | nieuwsgierig van aard | dol op hebbedingetjes | gaat graag op pad met haar gezin | duikt graag in haar pen | en heeft haar eigen blog Curieuze Neuzekes

Elke van Hespen | Gastblogger
Elke van Hespen | Gastblogger
Elke is moeder van Jappe (8) en Limme (5) | getrouwd met Jan | woont in België | is juf op de basisschool | nieuwsgierig van aard | dol op hebbedingetjes | gaat graag op pad met haar gezin | duikt graag in haar pen | en heeft haar eigen blog Curieuze Neuzekes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *